Blauwalg heeft nu ook de Maas in de houdgreep: ‘Dus blijf uit het water

Blauwalg heeft nu ook de Maas in de houdgreep: ‘Dus blijf uit het water

augustus 10, 2018 0 Door admin

HEUMEN/ MAASBOMMEL – Het Waterschap Rivierenland waarschuwt voor blauwalg in de Maas. Bij het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena komt volgens het waterschap extreem veel blauwalg in het oppervlaktewater voor.

 

In het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena waar het waterschap water inlaat vanuit de Maas, komt extreem veel blauwalg in het oppervlaktewater voor. Blauwalg is een bacterie. Sommige soorten kunnen giftige stoffen produceren. Als mensen of dieren ermee in aanraking komen, kunnen klachten ontstaan als irritaties aan ogen of huid, hoofdpijn, maag- en darmklachten.

waterschap neemt monsters 1.jpgWaterschap Rivierenland analyseert hoe hoog de concentraties blauwalg zijn

In deze gebieden is op veel plekken de blauwalg als een olieachtige laag zichtbaar. Op andere plaatsen is de blauwalg ook aanwezig maar niet altijd duidelijk zichtbaar. Waterschap Rivierenland adviseert om in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena direct contact met oppervlaktewater (pootje baden, gewassen besproeien, honden laten zwemmen, enzovoorts) te vermijden. Ga alleen zwemmen in aangewezen zwemwater als het water veilig is verklaard. Kijk hiervoor op www.zwemwater.nl.

Waterschap Rivierenland analyseert hoe hoog de concentraties blauwalg zijn en om welke locaties het specifiek gaat. Op dit moment is meer onderzoek nodig om de gevolgen voor mensen, dieren en gewassen in beeld te krijgen. We kunnen niet uitsluiten dat op korte termijn aanvullende maatregelen nodig zijn.

Om verdere verspreiding van blauwalg tegen te gaan heeft het waterschap de inlaatsluizen bij de Maas zo afgesteld dat de blauwalg zo min mogelijk het gebied in komt.

Bron en foto waterschap rivierenland